Sånglektioner

Unisoul Music erbjuder sånglektioner inom alla musikgenrer (klassiskt, musikal, visa, jazz, pop, rock, soul, country…) för både vuxna och barn – nybörjare och sångvana. Läs mer om våra kurser nedan.

Det går att ta både sångkurser och enstaka sånglektioner via Zoom (livevideo) eller på plats vid Odenplan. Vill du ta sånglektioner via gratisprogrammet Zoom är det enda du behöver en dator/surfplatta/smartphone med webkamera och mikrofon samt Internetuppkoppling.

Sångelever uppträder på BoulevardteaternSångelev rockar på BoulevardteaternSånglektion via ZoomSångelever sjunger på BoulevardteaternSångelever sjunger på BoulevardteaternSångelever sjunger på Boulevardteatern

 Anmälan

Sångpedagog: Cecilia Nedgård
Målgrupp: Barn, ungdomar och vuxna
Nivå: Nybörjare - Avancerade
Antal deltagare: 1-3
Var: Via livevideo (Zoom) eller på Sankt Eriksgatan 112 i Stockholm
När: Måndag-fredag dag-, eftermiddags- och kvällstider.
Pris: Privat 3000/3600 kr* för 4 ggr à 55 min.
Två pers. 2200/2800 kr/pers.* för 4 ggr à 55 min.
Tre pers. 3600/4800 kr/pers.* för 8 ggr à 55 min.
* Pris kl. 10.00-15.00/ pris kl. 15.00-21.00.
Extrabonus: Alla kursdeltagare får tillgång till en "Sånglektioner Online"-kurs under kurstiden (8 veckor) samt ett skriftligt kursmaterial.
Vi börjar med andningsövningar för att komma igång i kroppen. Därefter ”värmer” vi upp rösten med olika sångövningar där vi tränar sångteknik separat. Sedan arbetar vi musikaliskt, sångtekniskt och sceniskt med den repertoar du vill sjunga.

Om du delar sånglektion med t ex en kompis eller släkting gör ni andnings- och uppsjungningsövningarna tillsammans, fast en i taget, och därefter jobbar vi en och en med repertoaren medan den/de andra tittar på och aktivt får lyssna och ”analysera” vad den/de hör. Denna form av undervisning rekommenderas varmt. Man lär sig oerhört mycket av att lyssna på varandra och man får en fördjupad förståelse.

När sången sitter kan vi spela in den om du/ni vill och ni kan få den hemskickad på mp3 eller bränd på cd. Om ni delar lektion så kan man vara med och köra bakom varandra om så önskas. På detta sätt dokumenteras din/er utveckling och ni får ett klingande bevis på den. Dessutom är det en perfekt present att ge bort.
Till sånglektionen behöver du ta med dig det du vill sjunga. Det allra bästa är om du har noter med text och ackord (vill du bli kompad måste du ha med ackorden) samt en inspelning på låten. Alternativt kan du enbart ta med dig en inspelning att sjunga till, med eller utan sång (Spotify, Youtube och skrivare finns på plats). Brukar du kompa dig själv på annat instrument än piano får du gärna ta med dig ditt instrument.
Som en extrabonus till dina sånglektioner får du tillgång till en Sånglektioner Online-kurs under din kurstid samt ett skriftligt material för att du ska utvecklas maximalt.
Alla som kan prata kan också lära sig sjunga. Däremot kan inte alla bli Birgit Nilsson på samma sätt som inte alla kan bli Björn Borg eller Einstein, dvs. en del av förmågan sitter i våra gener (musikalisk talang och fysisk fallenhet). Men musikalitet går att träna precis som allt annat och många gånger kan talang ersättas med hårt arbete. Oftast beror falsksång på sångtekniska problem, psykologiska hinder (man har alltid fått höra att man inte kan sjunga) eller att man inte tränat upp gehöret eller muskelarbetet.
Vad du lär dig på din sånglektion beror på vilken nivå du befinner dig på, vilka vokala problem du har samt vad du vill lära dig. Lektionerna anpassas helt efter elevernas behov och önskemål. Detta är vad du kan lära dig på sånglektioner:
 • Anatomi (vad är det som händer i kroppen när vi sjunger)
 • Hållning
 • Andning
 • Stöd (du lär dig vilka muskler som arbetar och hur de arbetar för att du ska kunna: hålla ut toner längre, producera jämna toner, öka ditt omfång uppåt och nedåt, förhindra slitage på rösten, sjunga volymmässigt starkare eller svagare, kontrollera vibrato samt för att sjunga rent).
 • Öppna upp halsen och munnen (för att kunna nå höga toner)
 • Få bort spänningar (som hindrar stämbandens arbete och gör att du inte kan sjunga som du vill samtidigt som det sliter på rösten)
 • Artikulation och uttal
 • Stämbandsslutning
 • Skillnader mellan register (bröströst, mellanregister, huvudklang/falsett och flöjtröst)
 • Snygga ansatser och avslut
 • Ändra ansatsrörets form för att få det sound du vill ha ( t ex få det att låta bröströst fast du sjunger i huvudklang/falsett eller att få mörkare/ljusare klangfärg)
 • Gehörsträning
 • A vista
 • Mikrofonteknik
 • Skillnader att sjunga i studio och live
 • Improvisation
 • Musikalisk tolkning
 • Scenframställning
 • Tekniker att hantera nervositet
 • Fysisk träning för sångapparatens muskler
 • Självmassage för hals- och käkpartierna
I mån av tid ges sånglektioner utöver kursverksamheten. Kontakta Unisoul Music om du vill veta om det finns några lediga tider just nu!

Priserna varierar efter vilken tid du/ni vill ha lektion. Priserna nedan avser dagtid kl. 10.00-15.00. De som redan går en kurs hos Unisoul Music, är med i Unisoul Vocal Choir eller provar på en sånglektion hos oss för första gången, har 100 kr rabatt. Alla lektioner är 55 minuter.

En enstaka privatlektion kostar 850 kr.*

Om ni är två som vill dela en enstaka lektion är priset 650 kr/pers.*

Om ni är tre som vill dela en enstaka lektion är priset 550 kr/pers.*

*Vill du/ni ha lektion mellan kl. 15.00-21.00 tillkommer 150 kr/person.
Unisoul Music undervisar även barn, från ca 7 år och uppåt, privat eller tillsammans med förälder eller kompis. Vi sätter däremot inte ihop några barngrupper.
Ska ditt barn söka till Adolf Fredrik, Kulturama eller någon annan musikskola? Genom att träna på provmomenten blir ditt barn tryggare, bättre och ökar sina möjligheter att komma in. Unisoul Music är väl förtrogen med provens uppbyggnad och kan hjälpa till i valet av egen sång. Oavsett hur många lektioner ni vill ta så är det bäst att vara ute i så god tid som möjligt för att kunskaperna ska hinna sjunka in. Väljer ni att gå en kurs får ni även tillgång till en Sånglektioner Online-kurs under er kurstid samt ett skriftligt material så att ni kan träna hemma på egen hand. Kontakta Unisoul Music för att boka tid eller anmäl er till en kurs här (skriv vilken skola ni avser att söka till i meddelanderutan).
För att förhindra smittspridning av corona har följande åtgärder införts för sånglektioner vid Odenplan:

1. Alla elever måste vara symptomfria.

2. Sångpedagogen är symptomfri, fullvaccinerad och bär munskydd om så önskas.

3. Väntrummet är borttaget och sångpedagogen kommer och öppnar när det är din tur.

4. Vi tar inte i hand när vi hälsar, undviker närkontakt och håller avstånd i möjligaste mån.

5. Alla elever får tvätta händerna med tvål och vatten alternativt handsprit vid ankomst.

6. Sångpedagogen tvättar sina händer med tvål och vatten innan starten på arbetspasset och innan lektion om så önskas.

7. Lektionen kan utföras med öppna fönster om väderleken tillåter.

8. I sångrummet finns luftrenare.

9. I sångrummet används hygienisk luftfuktare när luften är torr (filter och behållare byts/rengörs enligt bruksanvisning) . Fuktig luft är inte bara bra för stämbanden utan även för reducering av bakterier och virus (bakterier och virus trivs i kall och torr luft vilket är anledningen till att vi drabbas av förkylningar under vinterhalvåret).

10. Om elever utsatt sig för smitta, d.v.s. haft kontakt med personer sjuka i covid-19 eller inte kunnat följa aktuella rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, tas lektionerna via Zoom till dess att två veckor från smittotillfället förflutit. Om sångpedagogen utsatt sig för smitta bokas lektionerna om.

11. Om elev kommer till lektion och uppvisar coronasymptom ställs lektionen in och kan inte tas igen.